VMI berichten voor Albert Heijn

EDI speelt cruciale rol in project VERSnellen

Leveranciers zullen in het VMI traject hun producten direct na productie naar het Shared Fresh Center brengen. Dit biedt als voordeel dat minder voorraad nodig is, dat het aantal transportbewegingen gereduceerd wordt en dat versproducten sneller in de winkels liggen. Daarnaast ontvangen winkels straks alle producten uit dezelfde categorieën bij elkaar waardoor medewerkers makkelijker de schappen kunnen vullen. Snellopende versproducten zoals groente en fruit worden niet via het SFC gedistribueerd naar winkels omdat de keten voor deze producten al geoptimaliseerd is. Als het concept goed wordt toegepast kan het voor leveranciers aanzienlijk voordeel opleveren omdat overtollige productie verminderd wordt door beter voorraadbeheer en beter zicht op verwachte verkopen.

EDI berichten

De communicatie in het project gaat via EDI. Voor het nieuwe SFC concept zullen nieuwe berichttypen op basis van voorraadbewegingen en verwachte verkopen geïntroduceerd worden. De VMI berichten zijn:

  SLSRPT (salesreport)
  DESADV (pakbon)
  INVRPT (inventory report: stocklevel - stockmutatie)
  DELFOR (deliveryforecast)
  RECADV (receiving advice)
  INVOICE (factuur)

Proces

In het kort gaat het logistieke en communicatieproces qua EDI er als volgt uitzien: De (EDI)order komt te vervallen. De leverancier is zelf verantwoordelijk voor voorraadbeheer op stockniveau in het SFC. Bij levering van goederen ontvangt de leverancier een RECADV bericht. De leveranciers ontvang 21 dagen van tevoren een DELFOR bericht. Dagelijks wordt een SLSRPT met data tot 6 uur ervoor ontvangen. Bij verplaatsing naar het distributiecentrum (DC) krijgt de leverancier een DESADV en INVPT. Bij een retour (door een out of date) ontvangt de leverancier ook een DESADV. De hoeveelheid en soort berichten die in praktijk gebruik zullen gaan worden is afhankelijk van tot welke groep leverancier u ingedeeld wordt: Full, Medium of Limited Controls (zie schema hieronder).

Oplossingen van Rozis

Zowel voor bestaande als nieuwe klanten heeft Rozis een oplossing ontwikkeld:

VMI volledig geïntegreerd met ERP-systeem

Wij hebben in onze lokale EDI software het gebruik van de nieuwe VMI berichten mogelijk gemaakt, evenals de integratie met diverse ERP's.

VMI online

Ook in ons online EDI product Bizz-E is een standaardoplossing voor het uitwisselen van de berichten gerealiseerd. Omdat Albert Heijn drie groepen leveranciers onderscheidt (Full, Medium en Limited Controls), en mede op basis daarvan productieprocessen van leveranciers aangestuurd worden, adviseren wij u daarbij in samenwerking met ons de optimale inrichting van Bizz-E te realiseren.

VERSnellen in verschillende branches

Rozis werkt branchespecifiek samen met partners ten behoeve van de implementatie van VERSnellen, zoals bijvoorbeeld met Modulo Automatisering BV in de vleesverwerkende industrie. De gecombineerde expertise helpt u gegarandeerd VERSnellen.

Interesse?

Bent u ook versleverancier van Albert Heijn en heeft u ondersteuning nodig met het project VERSnellen? Neem dan gerust contact met ons op.